Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Pankobirlik genel başkanı recep konuk'un önderliğinde Beta Ziraat’e TÜBİTAK desteği



Konya Şeker’in iştiraki Beta Ziraat, “Biyoteknolojik Yöntemler Kullanılarak Tane ve Silajlık Mısır Hatlarının ve Melez Mısır Çeşitlerinin Geliştirilmesi” başlıklı projesine TÜBİTAK’tan yaklaşık 1 milyon 105 bin TL destek aldı. Beta Ziraat, TÜBİTAK’ın endüstriyel bitkilerden buğday, mısır, pamuk ve soya çeşitlerinin ıslahı için yaptığı çağrıya, mısır hat ve çeşitlerinin geliştirilmesinin yanı sıra ıslah programının sürekliliğini sağlama amacı taşıyan projesiyle başvurdu. 1 Mart 2013 tarihinde başlayan projenin 29 Şubat 2016’da tamamlanması ve toplam bütçesinin 1 milyon 839 bin TL’yi bulması planlanıyor.

Tarımsal kalkınma ile tarım ve sanayi entegrasyonunda küresel ölçekte sürdürülebilir bir model olma vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Konya Şeker’in iştiraki Beta Ziraat, yeni mısır çeşitlerinin geliştirileceği bir proje hazırladı. “Biyoteknolojik Yöntemler Kullanılarak Tane ve Silajlık Mısır Hatlarının ve Melez Mısır Çeşitlerinin Geliştirilmesi” adını verdiği bu proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. TÜBİTAK’ın tarımdaki rekabet gücümüzün artırılabilmesi ve endüstrinin taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla başlattığı endüstriyel bitkilerden buğday, mısır, pamuk ve soya çeşitlerinin ıslahı çağrısına bu projeyle başvuran Beta Ziraat, proje bütçesinin yüzde 60’ı olan 1 milyon 103bin 400 TL’lik destek aldı.

Proje mısır hat ve çeşitlerinin geliştirilmesinin yanı sıra ıslah programının sürekliliğini sağlama amacı da taşıyor. 36 ay sürecek olan proje 1 Mart 2013 tarihinde başladı ve 29 Şubat 2016 tarihinde tamamlanacak. Toplam bütçesi 1 milyon 839  bin TL’yi bulması planlanan ve  yüzde 60’ını TÜBİTAK’ın desteklediği proje, Beta Ziraat’in Bursa ili Yenişehir ilçesi Koyunhisar köyünde bulunan Üretim Araştırma ve Islah Müdürlüğü tesislerinde yürütülecek. Dikkat çeken diğer bir nokta ise Beta Ziraat’ in bu projeyle birlikte istihdama yapacağı katkı olacak. Şirket 4 teknik personel ve 5 işçiyi de mevcut kadrosuna ekleyecek.

1961 yılında kurulan ve faaliyetlerini Konya Şeker çatısı altında sürdüren Türkiye’nin ilk tohumculuk firması olan Beta Ziraat, söz sahibi olduğu şeker pancarı pazarının yanı sıra, mısır ıslah programını başlatarak küresel şirketlerin hâkim olduğu bu pazarda yakın zamanda söz sahibi olmayı hedefliyor.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Projemizin TÜBİTAK desteği alması bizi çok mutlu etti. Projeyi geliştiren arkadaşlarımızı tebrik ediyor, verdiği destekten dolayı TÜBİTAK’a teşekkürlerimi iletiyorum.  Dünyanın tarımsal üretim için en elverişli coğrafyasına sahibiz, muazzam bir tarımsal üretim potansiyelimiz var. Ancak, ithalat kalemlerimizde üst sıralarda tarımsal ürünler yer alıyor. Biz Konya Şeker olarak bunu değiştirmek lazım dedik ve harekete geçtik. Türkiye’de şeker pancarı tohumu üretiminde, kaplama teknolojisini kullanan ilk ve tek firma olan Beta Ziraat’ın faaliyet gösterdiği tohumculuk çalışmalarının başında yeni çeşitlerin ıslahı, şeker pancarı, patates, mısır, ayçiçeği, buğday ve sebze tohumlarının üretimi, pazarlaması, ithalatı ve ihracatı geliyor. Beta Ziraat her yıl Türkiye şeker pancarı tohum ihtiyacının yüzde 40'ı olan 400 ton tohum üretiyor.

Geliştirdiği entegre yatırım modeliyle tarım sektörünün vizyonunu değiştiren, tarımsal üretime yeni bir bakış açısı getiren Konya Şeker’in bu bakış açısının bir uzantısı olma özelliği taşıyan Beta Ziraat, Türkiye’de yerli tohum üretiminde lider konumunda bulunuyor. Beta Ziraat ile tohumculuk sektöründe hayata geçirdiğimiz ilkleri, coğrafyamız iklim şartları ve toprak yapısına uygun tohumlar üreterek çiftçimizin birim alandan daha fazla verim almasını sağlayan yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Yurt dışı ve yurt içi çeşitli kaynaklardan temin ettiğimiz üstün özellikleri bulunan saf hatlarla kısa sürede kendimize ait çeşitleri pazara sunmayı; temin edilen popülasyonlarla ülkemizde kullanımı henüz çok yaygınlaşmayan doublehaploid tekniği ile klasik ıslaha göre daha kısa sürede saf hatlar elde edip melez kombinasyon sayılarının artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Mısır dışında ayçiçeği ve enerji bitkilerinde de çalışmaları bulunan Beta Ziraat ülkemizde faaliyet gösteren Araştırma Enstitüleri ile de işbirliği yapıyor.  Beta Ziraat, bu çalışmalarıyla yakın gelecekte özellikle mısır, ayçiçeği ve enerji bitkilerinde pazarda söz sahibi olmayı amaçlıyor.